kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

kula

Post autor: dobrzyc »

1. w ostroslupie prawidlowym szesciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc a, a krawedz boczna jest 2 razy dluzsza od krawedzi podstawy.wyznacz promien kuli opisanej na tym ostroslupie i wpisanej

2.w kule o promieniu r wpisano stozek o wysokosci H , ggdzie H>R. wyzacz cosinus kata rozwarcia stozka

3. Promien podstawy stozka jest 2 razy dluzszy od promienia kuli wpisanej w ten stozek. oblcz cosinus kata rozwarcia stozka.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
Narysuj trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB.
Poprowadź w nim wysokość CD na podstawę AB.
Na tej wysokości zaznacz punkt O- środek okręgu wpisanego w ten trójkąt (OA, OB i OC to części dwusiecznych kątów trójkąta ABC).
W trójkącie ABC:
\(|OD|=r\\|BD|=2r\\|\angle ACB|=\alpha\\|\angle OBD|=|\angle OBC|=\beta\\|\angle BCD|=\frac{1}{2}\alpha\\|OB|^2=r^2+(2r)^2=5r^2\\|OB|=r\sqrt{5}\\cos\beta=\frac{2r}{r\sqrt{5}}=\frac{2}{\sqrt{5}}\\sin\beta=\frac{r}{r\sqrt{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}\\cos{\frac{\alpha}{2}}=cos(90^0-2\beta)=sin2\beta=2sin\beta cos\beta=2\cdot\frac{1}{\sqrt{5}}\cdot\frac{2}{\sqrt{5}}=\frac{4}{5}\\cos\alpha=2cos^2{\frac{\alpha}{2}}-1=2\cdot\frac{16}{25}-1=\frac{32}{25}-1=\frac{7}{25}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Narysuj okrąg o środku O i równoramienny trójkąt ABC o podstawie AB wpisany w okrąg.
Środek O leży wewnątrz trójkąta.
Odcinki OA, OB i OC to promienie okręgu (R).
Poprowadź wysokość CD trójkąta na podstawę AB.
Trzeba znaleźć cosinus kąta ACB.

W trójkącie ABC:
\(|\angle ACB|=\alpha\\|\angle OCB|=|\angle OBC|=\frac{\alpha}{2}\\|\angle COB|=180^0-\alpha\\|\angle BOD|=\alpha\\|CD|=H\\|OD|=H-R\\|OB|=R\\cos\alpha=\frac{|OD|}{|OB|}=\frac{H-R}{R}\\cos\alpha=\frac{H-R}{R}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
Podstawę ostrosłupa nazwij ABCDEF, a wierzchołek S.
Dłuższa przekątna sześciokątna podstawy ma długość 2a. Taką też ma długość krawędź boczna.
Trójkąt ADS ma więc boki równej długości, równej 2a.
Promień kuli opisanej na ostrosłupie to promień okręgu opisanego na trójkącie ADS, a wpisanej- promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.

\(R=\frac{2}{3}\cdot\frac{2a\sqrt{3}}{2}=\frac{2\sqrt{3}}{3}a\\r=\frac{1}{2}R=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
ODPOWIEDZ