Prostopadłościan

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maturzysta1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 mar 2016, 16:16

Prostopadłościan

Post autor: maturzysta1 »

Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat o polu równym 81 cm2 a kąt nachylenia między przekątną bryły płaszczyzną podstawy wynosi 45 stopni
Ktoś potrafi to zrobić? Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

a - krawędź podstawy
H - wysokość prostopadłościnu
d - przekątna podstawy

\(a^2=81\\
a=9\)


\(\tg 45^{\circ}=\frac{H}{d}\\
1=\frac{H}{a\sqrt{2}}\\
H=9\sqrt{2}\\
V=a^2H\\
V=81\cdot 9\sqrt{2}=729\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ