Witam,
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania, bo zupełnie nie wiem, jak to zrobić.
Dany jest czworościan foremny ABCD o krawędzi długości \(a\). Oblicz pole przekroju tego czworościanu płaszczyzną ABM, gdzie \(M \in CD\) oraz \(|DM| : |MC| = 3:2\).
Z góry bardzo dziękuję!
Pole przekroju czworościanu foremnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 56
- Rejestracja: 25 maja 2014, 00:08
- Podziękowania: 38 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oznaczenia zgodnie z treścią zadania:
\(|AB|=|BC|=|AC|=|AD|=|BD|=|CD|=a\\|AM|= \frac{2}{5}a\\|DM|= \frac{3}{5}a\)
Oblicz długość \(x=|BM|\)
z tw.cosinusów w trójkącie BCM
\(x^2=a^2+( \frac{2}{5}a)^2-2 \cdot a \cdot \frac{2}{5}a \cdot cos60^o\\x^2=a^2+ \frac{4}{25}a^2- \frac{2}{5}a^2= \frac{3a^2}{5}+ \frac{4}{25}a^2 = \frac{19}{25}a^2\)
Przekrój ABM jest trójkątem równoramiennym o ramionach x i podstawie a.
Wysokość h tego przekroju masz z tw.Pitagorasa
\(h^2+( \frac{a}{2})^2=x^2\\h^2=x^2- \frac{a^2}{4}= \frac{19}{25}a^2- \frac{1}{4}a^2= \frac{76-25}{100}a^2= \frac{51}{100}a^2\\h= \frac{ \sqrt{51} }{10}a\)
Pole przekroju ABM
\(P= \frac{1}{2}a \cdot h= \frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{51}a^2 }{10}= \frac{a^2 \sqrt{51} }{20}\)
\(|AB|=|BC|=|AC|=|AD|=|BD|=|CD|=a\\|AM|= \frac{2}{5}a\\|DM|= \frac{3}{5}a\)
Oblicz długość \(x=|BM|\)
z tw.cosinusów w trójkącie BCM
\(x^2=a^2+( \frac{2}{5}a)^2-2 \cdot a \cdot \frac{2}{5}a \cdot cos60^o\\x^2=a^2+ \frac{4}{25}a^2- \frac{2}{5}a^2= \frac{3a^2}{5}+ \frac{4}{25}a^2 = \frac{19}{25}a^2\)
Przekrój ABM jest trójkątem równoramiennym o ramionach x i podstawie a.
Wysokość h tego przekroju masz z tw.Pitagorasa
\(h^2+( \frac{a}{2})^2=x^2\\h^2=x^2- \frac{a^2}{4}= \frac{19}{25}a^2- \frac{1}{4}a^2= \frac{76-25}{100}a^2= \frac{51}{100}a^2\\h= \frac{ \sqrt{51} }{10}a\)
Pole przekroju ABM
\(P= \frac{1}{2}a \cdot h= \frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{51}a^2 }{10}= \frac{a^2 \sqrt{51} }{20}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 56
- Rejestracja: 25 maja 2014, 00:08
- Podziękowania: 38 razy
- Płeć: