Przekrój czworościanu foremnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Przekrój czworościanu foremnego
Witam, potrzebuję pomocy. Ogólnie radze sobie z zadaniami, ale to mnie przerosło.
6.149. W czworościanie foremnym o krawędzi długości 6 cm poprowadzono przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością. Obliczu odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju.
Wskazówka: Rozpatrz dodatkowo przekrój płaszczyzną wyznaczoną przez wysokość podstawy i wysokość ostrosłupa.
Nie wiem czemu mi się wydaje że ta odległość jest równa 0 a prawidłowa odpowiedź to: \(\frac{5 \sqrt{6} }{8}\)
Proszę o pomoc
6.149. W czworościanie foremnym o krawędzi długości 6 cm poprowadzono przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością. Obliczu odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju.
Wskazówka: Rozpatrz dodatkowo przekrój płaszczyzną wyznaczoną przez wysokość podstawy i wysokość ostrosłupa.
Nie wiem czemu mi się wydaje że ta odległość jest równa 0 a prawidłowa odpowiedź to: \(\frac{5 \sqrt{6} }{8}\)
Proszę o pomoc
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podejrzewam,że trzeba skorzystać z faktu,że każda ściana czworościanu foremnego może być jego podstawą.
Oznacza to,że czworościan foremny ma 4 wysokości,każda o długości \(H= \frac{a \sqrt{6} }{3}\;\;tu\;\;a=6\\H=2 \sqrt{6}\).
Przyjmując oznaczenia wierzchołków czworościanu ABCD,możemy przyjąć przekrój AA'P,AA' jest wysokością trójkąta ABC,P jest środkiem krawędzi CD.Przekrój ten jest trójkątem równoramiennym o ramionach \(AA'=AP= \frac{6 \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}\) i podstawie \(A'P= \frac{a}{2}=3\)
Wysokość czworościanu poprowadzona z wierzchołka C na ABD przecina płaszczyznę przekroju w punkcie M.
Trzeba policzyć odległość punktu M od ABC.
Na razie nie wiem jak
Oznacza to,że czworościan foremny ma 4 wysokości,każda o długości \(H= \frac{a \sqrt{6} }{3}\;\;tu\;\;a=6\\H=2 \sqrt{6}\).
Przyjmując oznaczenia wierzchołków czworościanu ABCD,możemy przyjąć przekrój AA'P,AA' jest wysokością trójkąta ABC,P jest środkiem krawędzi CD.Przekrój ten jest trójkątem równoramiennym o ramionach \(AA'=AP= \frac{6 \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}\) i podstawie \(A'P= \frac{a}{2}=3\)
Wysokość czworościanu poprowadzona z wierzchołka C na ABD przecina płaszczyznę przekroju w punkcie M.
Trzeba policzyć odległość punktu M od ABC.
Na razie nie wiem jak
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
- Otrzymane podziękowania: 148 razy
- Płeć:
Ja obliczyłam ten odcinek PP' z rysunku radagast, ale wychodzi, że \(PP'= \frac{2 \sqrt{6} }{5}\)
...więc teraz już nie wiem czy tak ma być, czy jednak chodzi o coś jeszcze innego.
Można jeszcze zauważyć, że \(PP'<QO= \frac{ \sqrt{6} }{2}\)
natomiast \(\frac{5 \sqrt{6} }{8} > \frac{ \sqrt{6} }{2} \ zatem PP' \neq \frac{5 \sqrt{6} }{8}\).
...więc teraz już nie wiem czy tak ma być, czy jednak chodzi o coś jeszcze innego.
Można jeszcze zauważyć, że \(PP'<QO= \frac{ \sqrt{6} }{2}\)
natomiast \(\frac{5 \sqrt{6} }{8} > \frac{ \sqrt{6} }{2} \ zatem PP' \neq \frac{5 \sqrt{6} }{8}\).