Sześcian narysowany obok ma krawędź długości "a". Oblicz odległość wierzchołka A od płaszczyzny przechodzącej przez wierzchołki BC i D.
Nie wiem jak narysować tutaj sześcian więc podpiszę wierzchołki bez linii mam nadzieję, że będzie to w miarę czytelne
D H
A C
G F
B E
I tu chodzi o wysokość ostrosłupa jaki powstanie z wierzchołków ABCD gdzie podstawą będzie płaszczyzna BCD.
Bardzo proszę o pomoc
Wysokość ostrosłupa w sześcianie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
podstawą jest trójkąt równoboczny, wysokość tego ostrosłupa dzieli wysokość podstawy w stosunku 1 do 2 i można ułoyć układ równań
o - krawedz postawy ostrosłupa = a*sqrt 2
hp - wysokosc podst. ostrosł. = (o*sqrt 2)/2
h - wysokosc sciany bocznej ostrosłupa = o/2
H - wysokosc ostrosł. i szukana odległość
(hp*2/3)^2 + H^2 = a^2
(hp*1/3)^2 + H^2 = h^2
i z tego powinno wszystko wyjść
o - krawedz postawy ostrosłupa = a*sqrt 2
hp - wysokosc podst. ostrosł. = (o*sqrt 2)/2
h - wysokosc sciany bocznej ostrosłupa = o/2
H - wysokosc ostrosł. i szukana odległość
(hp*2/3)^2 + H^2 = a^2
(hp*1/3)^2 + H^2 = h^2
i z tego powinno wszystko wyjść
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: