Oblicz objętość kuli...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Oblicz objętość kuli...

Post autor: Saper99 »

Oblicz objętość kuli, wiedząc, że pole jej powierzchni jest równe 72π cm2.
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

\(P=4 \pi r^2 \Rightarrow r= \sqrt{ \frac{P}{4 \pi } }=3 \sqrt{2}\)
\(V= \frac{4}{3} \pi r^3 = \frac{4}{3} \pi *(3 \sqrt{2} )^3=144 \sqrt{2} \pi cm^3\)
ODPOWIEDZ