pole przekroju ostrosłupa wyprowadzenie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekarliczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08

pole przekroju ostrosłupa wyprowadzenie wzoru

Post autor: ekarliczek »

Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość H a krawędź podstawy ma długość a. Wyznacz pole przekroju wyznaczonego przez krótszą przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa.

Powinien wyjść taki wynik: \(\frac{ a\sqrt{12 H^{2}+3a^{2} } }{4}\)


A mnie wychodzi taki: \(\frac{ a\sqrt{12 H^{2}+3a^{2} } }{2}\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

jak podstawisz do wzoru na pole trójkąta to w mianowniku będzie mnożenie 2 * 2
jedna dwójka pochodzi ze wzoru na wysokość przekroju (pierw z 4), druga pochodzi z ułamka 1/2 który jest we wzorze na pole trójkąta
ODPOWIEDZ