kula
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 738
- Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
- Podziękowania: 258 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
kula
W kulę wpisano stożek. Stosunek pola podstawy stożka do pola powierzchni kuli wynosi \(\frac{3}{16}\). Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli. Rozwiaż dwa przypadki.
R- promień kuli
r- promień podstawy stożka
\(\frac{\pi r^2}{4\pi R^2}=\frac{3}{16}\\r^2=\frac{3}{4}R^2\\r=\frac{\sqrt{3}}{2}R\)
Narysuj okrąg o środku O i promieniu R, a w nim cięciwę AB o długości 2r.
K- środek cięciwy AB
W trójkącie prostokątnym KOB:
\(|KO|^2=R^2-\frac{3}{4}R^2=\frac{1}{4}R^2\\|OK|=\frac{1}{2}R\)
Poprowadź średnicę LM przez punkt K.Narysuj trójkąty ABM oraz ABL.
Cały rysunek to przekrój osiowy kuli o środku O oraz:
- stożka o średnicy podstawy AB i wysokości KM wpisanego w kulę
- stożka o średnicy podstawy AB i wysokości KL wpisanego w kulę.
Wysokość stożka o wierzchołku M:
\(H_M=\frac{1}{2}R\)
Wysokość stożka o wierzchołku L:
\(H_L=\frac{3}{2}R\)
Objętości:
- kuli;
\(V_k=\frac{4}{3}\pi R^3\)
- stożka o wierzchołku M:
\(V_1=\frac{1}{3}\pi\cdot\frac{3}{4}R^2\cdot\frac{1}{2}R=\frac{1}{8}\pi R^3\)
- stożka o wierzchołku L:
\(V_2=\frac{1}{3}\pi\cdot\frac{3}{4}R^2\cdot\frac{3}{2}R=\frac{3}{8}\pi R^3\)
Szukane stosunki objętości:
\(\frac{V_1}{V_k}=\frac{\frac{1}{8}\pi R^3}{\frac{4}{3}\pi R^3}=\frac{3}{32}\)
\(\frac{V_2}{V_k}=\frac{\frac{3}{8}\pi R^3}{\frac{4}{3}\pi R^3}=\frac{9}{32}\)
r- promień podstawy stożka
\(\frac{\pi r^2}{4\pi R^2}=\frac{3}{16}\\r^2=\frac{3}{4}R^2\\r=\frac{\sqrt{3}}{2}R\)
Narysuj okrąg o środku O i promieniu R, a w nim cięciwę AB o długości 2r.
K- środek cięciwy AB
W trójkącie prostokątnym KOB:
\(|KO|^2=R^2-\frac{3}{4}R^2=\frac{1}{4}R^2\\|OK|=\frac{1}{2}R\)
Poprowadź średnicę LM przez punkt K.Narysuj trójkąty ABM oraz ABL.
Cały rysunek to przekrój osiowy kuli o środku O oraz:
- stożka o średnicy podstawy AB i wysokości KM wpisanego w kulę
- stożka o średnicy podstawy AB i wysokości KL wpisanego w kulę.
Wysokość stożka o wierzchołku M:
\(H_M=\frac{1}{2}R\)
Wysokość stożka o wierzchołku L:
\(H_L=\frac{3}{2}R\)
Objętości:
- kuli;
\(V_k=\frac{4}{3}\pi R^3\)
- stożka o wierzchołku M:
\(V_1=\frac{1}{3}\pi\cdot\frac{3}{4}R^2\cdot\frac{1}{2}R=\frac{1}{8}\pi R^3\)
- stożka o wierzchołku L:
\(V_2=\frac{1}{3}\pi\cdot\frac{3}{4}R^2\cdot\frac{3}{2}R=\frac{3}{8}\pi R^3\)
Szukane stosunki objętości:
\(\frac{V_1}{V_k}=\frac{\frac{1}{8}\pi R^3}{\frac{4}{3}\pi R^3}=\frac{3}{32}\)
\(\frac{V_2}{V_k}=\frac{\frac{3}{8}\pi R^3}{\frac{4}{3}\pi R^3}=\frac{9}{32}\)