1.Promień kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokątny jest równy "r". Kat dwuścienny
zawarty między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy α . Wyznacz objętość tego ostrosłupa. W żaden sposób nie potrafię połączyć tych danych z wielkościami szukanymi .
Kula wpisana w ostrosłup.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szkoda, że nie podałeś odpowiedzi do zadania.
Kąt między ścianami jest kątem rozwartym.
Wyszło mi
\(V=\frac{4}{3}r^3\cdot\frac{(1+\sqrt{-cos\alpha})^3}{\sqrt{-cos\alpha}(1+cos\alpha)}\)
ale nie mogę tej odpowiedzi zweryfikować.
Na drugi raz, zwłaszcza przy trochę skomplikowanych zadaniach, pamiętaj o podaniu odpowiedzi do zadania. Mówi zresztą o tym Regulamin Forum...
Kąt między ścianami jest kątem rozwartym.
Wyszło mi
\(V=\frac{4}{3}r^3\cdot\frac{(1+\sqrt{-cos\alpha})^3}{\sqrt{-cos\alpha}(1+cos\alpha)}\)
ale nie mogę tej odpowiedzi zweryfikować.
Na drugi raz, zwłaszcza przy trochę skomplikowanych zadaniach, pamiętaj o podaniu odpowiedzi do zadania. Mówi zresztą o tym Regulamin Forum...