objętośc i pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

objętośc i pole

Post autor: anison »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 6. Ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej bryły.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Po nitce do kłębka:
promień okręgu wpisanego 6,
no to wysokość 18,
no to krawędź podstawy \(a= \frac{36}{ \sqrt{3} } =12 \sqrt{3}\),
a wysokość ostrosłupa \(6 \sqrt{3}\),
wysokość ściany bocznej 12.
Teraz już niczego nie brakuje żeby policzyć co kazali :)
ODPOWIEDZ