długość wysokośći

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

długość wysokośći

Post autor: anison »

Punkty A = (-2,4), B=(6,2) są wierzchołkami trójkata równobocznego. Wyznacz długość wysokości tego trójkąta.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(|AB|=\sqrt{(6+2)^2+(2-4)^2}\\
|AB|=\sqrt{64+4}\\
|AB|=\sqrt{68}=2\sqrt{17}\\
h=\frac{|AB|\sqrt{3}}{2}\\
h=\frac{2\sqrt{17}\sqrt{3}}{2}=\sqrt{51}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ