graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 58
- Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
witam. Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: krótsza przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60 stopnii. Przekątna ściany bocznej na długość 4 pierwsastki z 10. Oblicz objętość graniastosłupa.
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9853 razy
- Płeć:
a- krawędź podstawy
H- wysokość graniastosłupa.
Kąt nachylenia krótszej przekątnej tego graniastosłupa do podstawy to kąt między tą przekątną a krótszą przekątną podstawy (sześciokąta o boku a). Krótsza przekątna sześciokąta o boku a ma długość równą \(a\sqrt{3}\).
\(\frac{H}{a\sqrt{3}}=tg60^o\\H=3a\)
\(H^2+a^2=(4\sqrt{10})^2\\(3a)^2+a^2=160\\10a^2=160\\a^2=16\\a=4\\H=12\)
\(v=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot\ H\\V=6\cdot\frac{4^2\sqrt{3}}{4}\cdot12\\V=6\cdot4\sqrt{3}\cdot12=288\sqrt{3}\)
H- wysokość graniastosłupa.
Kąt nachylenia krótszej przekątnej tego graniastosłupa do podstawy to kąt między tą przekątną a krótszą przekątną podstawy (sześciokąta o boku a). Krótsza przekątna sześciokąta o boku a ma długość równą \(a\sqrt{3}\).
\(\frac{H}{a\sqrt{3}}=tg60^o\\H=3a\)
\(H^2+a^2=(4\sqrt{10})^2\\(3a)^2+a^2=160\\10a^2=160\\a^2=16\\a=4\\H=12\)
\(v=6\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot\ H\\V=6\cdot\frac{4^2\sqrt{3}}{4}\cdot12\\V=6\cdot4\sqrt{3}\cdot12=288\sqrt{3}\)