2 Zadania - płaszczyzny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
HubertGT
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2016, 14:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

2 Zadania - płaszczyzny

Post autor: HubertGT »

1. Punkty A,B,C,D nie leżą w jednej płaszczyźnie. Wiadomo, że |AB| = |BC|. Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami odcinków AD,BD,CD. Wykaż, że:
a) trójkąt PQR jest równoramienny
b) płaszczyzna (PQR) jest równoległa do płaszczyzny (ABC)

2. Punkty K,L,M,N nie leżą w jednej płaszczyźnie. Wykaż, że punkt N nie należy do prostej KL.

Bardzo prosiłbym o rozwiązanie z rysunkiem lub wytłumaczeniem.
Pozdrawiam :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 2 Zadania - płaszczyzny

Post autor: radagast »

HubertGT pisze:1. Punkty A,B,C,D nie leżą w jednej płaszczyźnie. Wiadomo, że |AB| = |BC|. Punkty P, Q, R są odpowiednio środkami odcinków AD,BD,CD. Wykaż, że:
a) trójkąt PQR jest równoramienny
b) płaszczyzna (PQR) jest równoległa do płaszczyzny (ABC)
Skoro punkty A,B,C,D nie leżą w jednej płaszczyźnie, to można przyjąć, że są wierzchołkami czworościanu. Wygląda to tak:
ScreenHunter_926.jpg
ScreenHunter_926.jpg (9.39 KiB) Przejrzano 4897 razy
a)Z podobieństwa trójkątów \(ADB\) i \(PDQ\), \(PQ= \frac{1}{2}AB\).
Z podobieństwa trójkątów \(BDC\) i \(QDR\), \(QR= \frac{1}{2}BC\),
a skoro AB=BC , to istotnie: PQ=QR, czyli trójkąt PQR jest równoramienny
CBDO
b) Z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa \(AB \parallel PQ\) oraz \(BC \parallel QR\)
Płaszczyzna PQR zawiera więc dwie proste równoległe do płaszczyzny ABC , jest więc do niej równoległa
CBDO
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: 2 Zadania - płaszczyzny

Post autor: radagast »

HubertGT pisze:
2. Punkty K,L,M,N nie leżą w jednej płaszczyźnie. Wykaż, że punkt N nie należy do prostej KL.
Załóżmy , że punkt N należy do prostej KL. Wtedy należy również do płaszczyzny KLM co jest sprzeczne z założeniem, że punkty K,L,M,N nie leżą w jednej płaszczyźnie.
I to kończy dowód :)
HubertGT
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 17 sty 2016, 14:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: HubertGT »

Dziękuję! Idealnie rozwiązane :) Pozdrawiam!
gonzalo2096
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 212
Rejestracja: 24 paź 2013, 19:02
Podziękowania: 171 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: 2 Zadania - płaszczyzny

Post autor: gonzalo2096 »

..................
ODPOWIEDZ