Walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
infesty
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2016, 21:11
Podziękowania: 4 razy

Walec

Post autor: infesty »

Pole powierzchni bocznej walca jest 5 razy większe od sumy pól jego podstaw. Miara kąta nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do podstawy jest w przybliżeniu równa:
A.79 stopni
B.68 stopni
C.51 stopni
D. 22 stopnie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P_b=5\cdot 2P_p\\
2\pi rH=10\pi r^2\\
H=5r\\
\tg \alpha =\frac{H}{2r}\\
\tg\alpha =\frac{5r}{2r}\\
\tg\alpha=2,5\\
\alpha\approx 68^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ