Przekątna ściany bocznej sześcianu ma długość pierwiastek z 6. Oblicz przekątną sześcianu.
obliczenia
Jeżeli krawędź sześcianu ma długość pierwiastek z 6 to przekątna tego sześcianu jest równa???
Pole sześcianu wynosi 64 cm2 ile wynosi objętość??
Sześcian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(d= \sqrt{6}\)
\(d=a \sqrt{2}\)
\(a= \sqrt{3}\)
\(D= \sqrt{3a^2} = \sqrt{3( \sqrt{3})^2 } = \sqrt{3 \cdot 3} =3\)
2.
\(a= \sqrt{6}\)
\(D= \sqrt{3 \cdot ( \sqrt{6})^2 } = \sqrt{18} =3 \sqrt{2}\)
3.
\(P=6a^2 =64\)
\(a^2 = \frac{64}{6} ---> a= \sqrt{ \frac{64}{6} } = \frac{4 \sqrt{6} }{3}\)
\(V=a^3 = \left( \frac{4 \sqrt{6} }{3}\right)^3= \frac{384 \sqrt{6} }{27} = \frac{128 \sqrt{6} }{9}\)
\(d= \sqrt{6}\)
\(d=a \sqrt{2}\)
\(a= \sqrt{3}\)
\(D= \sqrt{3a^2} = \sqrt{3( \sqrt{3})^2 } = \sqrt{3 \cdot 3} =3\)
2.
\(a= \sqrt{6}\)
\(D= \sqrt{3 \cdot ( \sqrt{6})^2 } = \sqrt{18} =3 \sqrt{2}\)
3.
\(P=6a^2 =64\)
\(a^2 = \frac{64}{6} ---> a= \sqrt{ \frac{64}{6} } = \frac{4 \sqrt{6} }{3}\)
\(V=a^3 = \left( \frac{4 \sqrt{6} }{3}\right)^3= \frac{384 \sqrt{6} }{27} = \frac{128 \sqrt{6} }{9}\)