walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stary123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 lut 2010, 10:16

walec

Post autor: stary123 »

dach dzwonnicy ma kształt walca pokrytego półsferą. średnica podstawy tego walca jest równa 12m a wysokość dachu wynosi 10m. Oblicz ile metrów kwadratowych blachy potrzeba na pokrycie dachu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Promień walca i promień półsfery wynosi 6m. Czyli wysokość walca jest równa 10-6=4m. Powierzchnia pokrywana blachą to powierzchnia boczna walca o promieniu podstawy 6m i wysokości 4m i połowa powierzchni kuli o promieniu 6m.
asia3633
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 14 lut 2010, 17:10
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: asia3633 »

Też mam to zadanie do zrobienia:(
Obliczyłam pole boczne=2 \pi rh=2* \pi *6*4=48 \pi ...i nie wiem ,co dalej:(
Jeśli pomogłam-nie zapomnij podziękować:)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Połowa powierzchni kuli o promieniu 6m wynosi:
\(\frac{1}{2}\cdot4\pi\cdot6^2=2\pi\cdot36=72\pi\ m^2\)

I trzeba dodać:\(48\pi+72\pi=120\pi\ m^2\)

Ewentualnie znaleźć przybliżenie, jeśli jest potrzebne (wstawić za pi liczbę 3,14).
ODPOWIEDZ