maszt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emka_dk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 16 lis 2009, 18:21

maszt

Post autor: emka_dk »

Do usztywnienia masztu antenowego użyto 8 odciągów będących stalowymi linami o łącznej długości wynoszącej 2,8km. Końce lin zakotwiczone zostały w podłożu w czterech punktach stanowiących wierzchołki kwadratu, w środku którego znajduje się podstawa masztu. Krótsze liny tworzą z podłożem kąt 30, a dłuższe kąt 60. Oblicz długość poszczególnych lin i wysokość masztu (bez anteny)
lukaszunio
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: lukaszunio »

masz do tego odpowiedzi bo wychodzą niewymierne nieokresowe 0,2562 krótsze i 0,4437 dłuższe narysuj sobie ostrosłup prawidłowy czworokątny i wszystko jasne
emka_dk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 16 lis 2009, 18:21

Post autor: emka_dk »

nie, nie mam
bardzo proszę o rozwiązanie :)
lukaszunio
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: lukaszunio »

Obrazek

\(4*2a+4* \frac{2a}{ \sqrt{3} }=2,8 km\)
\(8a= \frac{2,8}{1+ \frac{1}{ \sqrt{3}} } __ a= \frac{21-7 \sqrt{3} }{40}
\frac{2a}{ \sqrt{3} }= \frac{-7+7 \sqrt{3} }{20}\)

Wysokość masztu to np. tg60* czyli \(\frac{h}{a} = \sqrt{3}\) h=a(policzone wyzej)*\(\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ