Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziusq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 15 lut 2010, 18:21

Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu

Post autor: madziusq »

Pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu o wymiarach 1cm X 2cm X 3cm jest równe.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Powierzchnia prostopadłościanu składa się z trzech par prostokątów.
a, b, c- wymiary prostopadłościanu

Pole jego powierzchni
\(P=2ab+2ac+abc\\P=2\cdot1\cdot2+2\cdot1\cdot3+2\cdot2\cdot3=22cm\)
ODPOWIEDZ