Pole powierzchni sześcianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziusq
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 15 lut 2010, 18:21

Pole powierzchni sześcianu

Post autor: madziusq »

mam takie zadanie:

Pole powierzchni szescianu jest równe 15, zatem przękątna ściany tego sześcianu ma długość?

Prosze o pomoc!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- krawędź sześcianu

Pole powierzchni sześcianu
\(P=6a^2=15\\a^2=\frac{15}{6}=\frac{5}{3}\\a=\frac{\sqrt{15}}{3}\)

Przekątna ściany sześcianu (p) to przekątna kwadratu o boku a:
\(p=a\sqrt{2}\\p=\frac{\sqrt{15}}{3}\cdot\sqrt{2}=\frac{\sqrt{30}}{3}\)
ODPOWIEDZ