ostrosłup
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Tu masz rysunek. Zmień tylko 1 na \(a\) i 2 na \(2a\)
http://www.zadania.info/6681775
Obliczam \(|DF|\)
\(|DF|^2=|DB|^2-( \frac{1}{2} |AB|)^2\)
\(|DF|^2=(2a)^2-( \frac{1}{2} a)^2\)
\(|DF|= \frac{a \sqrt{15} }{2}\)
Pole boczne ze wzoru
Obliczam \(|EB|\)
\(P_{ABD}= \frac{|AB||DF|}{2} = \frac{a \cdot \frac{a \sqrt{15} }{2}}{2} = \frac{a^2 \sqrt{15} }{4}\)
\(P_{ABD}= \frac{|AD||EB|}{2} = \frac{2a|EB|}{2} =a|EB|\)
\(a|EB|=\frac{a^2 \sqrt{15} }{4}\)
\(|EB|= \frac{a \sqrt{15} }{4}\)
Obliczam \(sin{ \frac{\alpha}{2} }\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{ \frac{1}{2} |BC|}{|EB|}\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{ \frac{1}{2} a}{\frac{a \sqrt{15} }{4}}\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{2 \sqrt{15} }{15}\)
http://www.zadania.info/6681775
Obliczam \(|DF|\)
\(|DF|^2=|DB|^2-( \frac{1}{2} |AB|)^2\)
\(|DF|^2=(2a)^2-( \frac{1}{2} a)^2\)
\(|DF|= \frac{a \sqrt{15} }{2}\)
Pole boczne ze wzoru
Obliczam \(|EB|\)
\(P_{ABD}= \frac{|AB||DF|}{2} = \frac{a \cdot \frac{a \sqrt{15} }{2}}{2} = \frac{a^2 \sqrt{15} }{4}\)
\(P_{ABD}= \frac{|AD||EB|}{2} = \frac{2a|EB|}{2} =a|EB|\)
\(a|EB|=\frac{a^2 \sqrt{15} }{4}\)
\(|EB|= \frac{a \sqrt{15} }{4}\)
Obliczam \(sin{ \frac{\alpha}{2} }\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{ \frac{1}{2} |BC|}{|EB|}\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{ \frac{1}{2} a}{\frac{a \sqrt{15} }{4}}\)
\(sin{ \frac{\alpha}{2} }= \frac{2 \sqrt{15} }{15}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.