objętość graniastosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ekarliczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08

objętość graniastosłupa

Post autor: ekarliczek »

Mam problem z poniższym zadaniem:

Dany jest graniastosłup, którego podstawą jest równoległobok. Pola ścian graniastosłupa to 48cm2 i 24cm2. Kąt ostry w podstawie ma miarę pi/6 . Oblicz objętość graniastosłupa.
kąt o mierze pi/6 to jest kąt 30 stopni.

Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc (zadanko jest mi potrzebna na jutro rano). Będę bardzo wdzięczna:)
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Jak oznaczysz krawędzie w podstawie przez a i b, a wysokość przez H, to musisz obliczyć
\(ab\sin\alpha H=\frac{1}{2} abH\)
A masz dane aH=48 i bH=24. Z tego masz a=2b, ale chyba nie da się tego wyliczyć abH=2b^2H. Coś tu chyba jest nie tak.
ekarliczek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2008, 16:08

Post autor: ekarliczek »

Kurczę przepraszam ale źle sobie przepisałam to zadanie :( tam było jeszcze pole podstawy 16 cm2 ale już zrobiłam:) Jeszcze raz przepraszam:)
ODPOWIEDZ