przekrój osiowy stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

przekrój osiowy stożka

Post autor: NieDlaOka37 »

Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie 8 i ramieniu 10. Oblicz miarę kąta środkowego wycinka koła, stanowiącego powierzchnię boczną tego stożka.
proszę o pomoc i jeśli to możliwe o rysunek
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

a=8
b=10

stożek

\(P_{pb} = \pi r \cdot l\)

\(r=\frac{1}{2}a = 4\)

\(l=b=10\)

\(P_{pb} = \pi \cdot 4 \cdot 10 = 40\pi\)


wycinek
\(P=\frac{\alpha}{360^o}\pi \cdot r^2\)

\(r=b=10\)

\(40\pi = \frac{\alpha}{360^o}\pi \cdot 10^2\)

\(\alpha = \frac{40\pi}{100\pi} \cdot 360^o = 144^o\)
ODPOWIEDZ