Z.1
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi \(60^o\). Wyznacz stosunek długości promienia kuli opisanej na tym ostrosłupie do długości promienia kuli wpisanej w ten ostrosłup.
Odp: \(\frac{R}{r} = \frac{5}{2}\)
Z.2
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(60^o\).
Odp: \(P=( \sqrt{6} + \sqrt{3} - \sqrt{2})\)
Komentarz: Mi wyszło pole tego przekroju równe \(5\)... :/
Proszę o pomoc.
Ostrosłup i sześcian - p. roz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Ok 1. zadanie zrobiłem, dzięki.
Co do 2 to robiłem takim samym sposobem jak podany w http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=1923 i wyszło mi, że pole tego trapezu jest równe:
\(P= \frac{2a^2( \sqrt{6}-1) }{3}\) i po podstawieniu za \(a\) danej w zadaniu wartości \(5\) wynik jest całkiem inny niż ten w odpowiedziach. Nie wiem czy to ja się gdzieś walnąłem czy oni :/. BTW. przy podanej krawędzi sześcianu \(a\) długości \(5\) wydaje mi się, że odpowiedź jaka jest podana do tego zadania (\(P=( \sqrt{6} + \sqrt{3} - \sqrt{2})\)) jest mało prawdopodobna, bo wynika z tego że pole tego przekroju musiałoby mieć w przybliżeniu \(2,76\) a przecież sama podstawa tego trapezu ma długość \(5 \sqrt{2}\).
Co do 2 to robiłem takim samym sposobem jak podany w http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=1923 i wyszło mi, że pole tego trapezu jest równe:
\(P= \frac{2a^2( \sqrt{6}-1) }{3}\) i po podstawieniu za \(a\) danej w zadaniu wartości \(5\) wynik jest całkiem inny niż ten w odpowiedziach. Nie wiem czy to ja się gdzieś walnąłem czy oni :/. BTW. przy podanej krawędzi sześcianu \(a\) długości \(5\) wydaje mi się, że odpowiedź jaka jest podana do tego zadania (\(P=( \sqrt{6} + \sqrt{3} - \sqrt{2})\)) jest mało prawdopodobna, bo wynika z tego że pole tego przekroju musiałoby mieć w przybliżeniu \(2,76\) a przecież sama podstawa tego trapezu ma długość \(5 \sqrt{2}\).
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Odnośnie zadania 2:
http://www.oke.poznan.pl/pliki/arkusze/ ... chemat.pdf
(patrz zadanie 16)
Link do rozwiazania:
http://matematyka.pl/post536612.htm
http://www.oke.poznan.pl/pliki/arkusze/ ... chemat.pdf
(patrz zadanie 16)
Link do rozwiazania:
http://matematyka.pl/post536612.htm
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.