Zadanie o ostrosłupie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grzesioo123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 lut 2010, 21:06

Zadanie o ostrosłupie

Post autor: grzesioo123 »

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni, odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej wynosi 4. oblicz objętość.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Kolejność obliczeń:
1. Z \(sin30^o\) z trójkąta EOS policz \(H\)
2. Z \(sin60^o\) z trojkąta AOE policz AO
3. Z zależności \(|AO|= \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}\) policz krawędź podstawy \(a\)
4. Objętość
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ