Kula

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 14 lut 2010, 19:16

Kula

Post autor: grytka »

objętość kuli jest równa 600 cm3. Oblicz promień tej kuli oraz jej pole powierzchni.
grytka :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(V=\frac{4}{3}\pi r^3=600
\pi r^3=450
r=\sqrt[3]{\frac{450}{\pi}}\)


\(P=4\pi r^2
P=4\pi (\sqrt[3]{\frac{450}{\pi}})^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

(4/3)pi*r*r*r =600
r^3 =450/pi
r = pierw.stopnia trzeciego z (450/pi)
Pole = 4* pi r*r =(4 pi)*[450/pi]^(2/3) W przybliżeniu r=5,232
P=344 cm^2 (też w przybliżeniu)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Mogłabyś jakoś sensowniej nazywać topiki?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ