Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 14 lut 2010, 19:16

Stożek

Post autor: grytka »

oblicz objętość stozka , którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku mającym długość 6 cm. znajdź też pole powierzchni całkowitej tego stożka.
grytka :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jeśli bok trójkąta a=6,to jego wysokość h=(6 pierw.3)/2 = 3 pierw.3
Stożek ma wymiary:
r = 3 cm
l = 6 cm
h = 3 pierw.3
V = (1/3) pi *3*3*3 pierw.3 =9 pi *pierw.3
P = pi*3*3 + pi*6*3 =27 pi
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ