Sześcian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grytka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 14 lut 2010, 19:16

Sześcian

Post autor: grytka »

Oblicz
a) długość krawędzi szcześcianu o polu powierzchni całkowitej 96cm3
b) objętość
c) długość przekątnej
grytka :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P_c=6a^2
96=6a^2
a^2=16
a=4\)


\(V=a^3
V=4^3=64\)


\(d=a\sqrt{3}
d=4\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ