stosunek objętosci sześcianu do czworościanu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

stosunek objętosci sześcianu do czworościanu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Sześcian i czworoscian mają równe długości krawędzi. Stosunek objętosci sześcianu do objętosci czoroscianu jest równy:



dziekuje
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(V_{sz}=a^3\)

\(V_{cz}= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot a \sqrt{ \frac{2}{3} }= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}\)

\(\frac{V_{sz}}{V_{cz}}= \frac{a^3}{ \frac{a^3 \sqrt{2} }{12} }=6 \sqrt{2}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jola pisze:
\(V_{cz}= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot a \sqrt{ \frac{2}{3} }= \frac{a^3 \sqrt{2} }{12}\)
nie wiem jak liczy się wysokość czworoscianu foremnego?

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

W trójkącie prostokątnym, w którym przeciwprostokątną jest krawędź boczna ostrosłupa (a), jedną przyprostokątną jest wysokość ostrosłupa(H), drugą przyprostokątną jest\(\ \ \frac{2}{3}\\)wysokości podstawy\(\ \ \ (\ \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}\)\ \\), stosujesz twierdzenie Pitagorasa
ODPOWIEDZ