kąt dwuścienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
roza15
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 26 kwie 2009, 10:24

kąt dwuścienny

Post autor: roza15 »

Wyznacz miarę kąta dwuściennego wiedząc, że odległość dowolnego punktu A leżącego na jednej ze ścian od krawędzi kąta dwuściennego jest dwukrotnie większa niż odległość tego punktu od drugiej ściany. Bardzo proszę o rozwiązanie i rysunek.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

|AO|=a- odległość punktu A od drugiej ściany. Odcinek AO musi być prostopadły do tej ściany
|AP|=2a - odległość punktu A od wspólnej krawędzi tych ścian.
Trójkąt AOP jest prostokątny, \(\angle OPA=\alpha\)- poszukiwany kąt dwuścienny.
\(sin\alpha=\frac{a}{2a}=\frac{1}{2}\\\alpha=30^o\)
ODPOWIEDZ