Objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycja18021991
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lut 2010, 17:35

Objętości graniastosłupów i ostrosłupów

Post autor: patrycja18021991 »

Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej pierwiastek z 3 i wysokości 2.



Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, w którym krawędź boczna o długości 1 jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

patrycja18021991 pisze:Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej pierwiastek z 3 i wysokości 2.
\(P_c=2P_p+P_b
P_c=2\cdot \frac{a^2\sqrt{3}}{4}+3\cdot ah
P_c=\frac{(\sqrt{3})^2\sqrt{3}}{2}+3\cdot \sqrt{3}\cdot 2
P_c=\frac{3\sqrt{3}}{2}+6\sqrt{3}
P_c=\frac{15\sqrt{3}}{2}\)
ODPOWIEDZ