Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 05 lut 2010, 22:47
proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Długość przekątnej sześcianu jest równa 24 cm. Suma długości krawędzi tego sześcianu jest równa: ........?
dziękuję
-
jola
- Expert

- Posty: 5246
- Rejestracja: 17 lut 2009, 00:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola » 05 lut 2010, 22:54
a - długość krawędzi sześcianu
\(a \sqrt{3}=24\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ a=8 \sqrt{3} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ 12a=96 \sqrt{3}\)
-
irena
- Guru

- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9855 razy
- Płeć:
Post
autor: irena » 05 lut 2010, 22:55
przekątna sześcianu o krawędzi a: \(a\sqrt{3}\)
\(a\sqrt{3}=24\\a=\frac{24}{\sqrt{3}}=\frac{24\sqrt{3}}{3}=8\sqrt{3}\)
suma długości krawędzi:
\(S=12\cdot8\sqrt{3}=96\sqrt{3}cm\)
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 05 lut 2010, 23:03
bardzo dziękuję