Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 31 sty 2010, 23:31
proszę o pomoc w rozwiazanu:
Mydło w kształcie prostopadłościanu. Równomierne jego użycie przez 10 dni spowodowało, że wymiary mydła zmniejszyły się o \(\frac{1}{3}\) . Na ile dni starczy jeszcze tego mydła?
dziękuję
-
marcin77
- Stały bywalec

- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Post
autor: marcin77 » 31 sty 2010, 23:42
\(V_1=abc
V_2= (1-\frac{1}{3})^3abc= \frac{8}{27}abc
\Delta V=V_1-V_2=1-\frac{8}{27}= \frac{19}{27}
V_d= \frac{ \Delta V}{10}=\frac{19}{270}
N= \frac{1}{V_d}= \frac{270}{19}=14,21dnia\)
Mydła wystarczy jeszcze na 4 dni, 5 dnia się skończy.
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 01 lut 2010, 10:19
a w odpowiedziach są 4 dni, nie wiem dlaczego?
-
marcin77
- Stały bywalec

- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Post
autor: marcin77 » 01 lut 2010, 10:50
Mydło zużywane jest w tempie \(\frac{19}{270}\) dziennie. W sumie wystarczy go na 14 pełnych dni. Mydło było używane przez 10 dni to wystarczy go jeszcze na 4 pełne dni, a 5. dnia go już zabraknie.
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 01 lut 2010, 11:21
dziękuję bardzo:)
-
celia11
- Fachowiec

- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 16:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
Post
autor: celia11 » 01 lut 2010, 12:31
marcin77 pisze:\(\Delta V\)
.
co oznacza ten zapis?
-
marcin77
- Stały bywalec

- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Post
autor: marcin77 » 01 lut 2010, 19:13
Zmiana objętości w tym wypadku ubytek.