Hej mam problem z kilkoma zadaniami. Jeśli ktoś może to proszę o pomoc. Bardzo dziękuje:)
Zad. 1. : Objętośc prostopadłoscianu o wysokości długości 5 jest równa 180. Przekątna podstawy ma długośc 2 \sqrt{3}. Oblicz długośc krawędzi podstawy graniastosłupa.
Zad. 2. : Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu wynosi 1:2:4. Jeżeli długości wszystkich kraweedzi zwiększymy o 1, to objętość bryły zwiększy się o 253. Oblicz długośc krawędzi prostopadłościanu.
Zad. 3.: Oblicz objętośc prostopadłośxianu , ktorego długości krawędzi i długości przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2.
Zad. 4.: Oblicz objętośc prostopadłościanu , ktorego przekątna ma długośc 13cm, a przekatne ścian mają długość odpowiednio \sqrt{106} i 2 \sqrt{22} .
Zad.5.: Przekątna prostopadłościanu o długości 4 tworzy z dwiema krawędziami wychodzącymi z tego samego wierzchołka kąty o miarach 45 i 60 stopni. Oblicz objętość prostopadłościanu.
Objętość prostopadłościanu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Coś mi tu nie pasuje. Nie wiem, czy dobrze przepisałaś dane.
a, b- krawędzie podstawy
c=5 - wysokość
V=180 - objętość
p=\(2\sqrt{3}\) - przekątna podstawy
\(V=abc\\ab\cdot5=180\\ab=36\\a^2+b^2=(2\sqrt{3})^2\\ \begin{cases}(ab)^2=36^2\\a^2+b^2=12 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2b^2=1296\\b^2=12-a^2 \end{cases} \\a^2(12-a^2)=1296\\a^4-12a^2+1296=0\\\Delta<0\)
Wychodzi na to, że przekątna podstawy jest "za mała", żeby objętość mogła być równa 180 przy wysokości równej 5.
2.
a
c=1:2:4, czyli b=2a i c=4a
V=abc
(a+1)(b+1)(c+1)=abc+253, czyli (a+1)(2a+1)(4a+1)=a(2a)(4a)+253
\(8a^3+14a^2+4a+1=8a^3+253\\14a^2+7a-252=0\\2a^2+a-36=0\\a_1=-\frac{9}{2}\ \vee \ a_2=4\\a=4\\ \begin{cases}a=4\\b=8\\c=16 \end{cases}\)
Coś mi tu nie pasuje. Nie wiem, czy dobrze przepisałaś dane.
a, b- krawędzie podstawy
c=5 - wysokość
V=180 - objętość
p=\(2\sqrt{3}\) - przekątna podstawy
\(V=abc\\ab\cdot5=180\\ab=36\\a^2+b^2=(2\sqrt{3})^2\\ \begin{cases}(ab)^2=36^2\\a^2+b^2=12 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2b^2=1296\\b^2=12-a^2 \end{cases} \\a^2(12-a^2)=1296\\a^4-12a^2+1296=0\\\Delta<0\)
Wychodzi na to, że przekątna podstawy jest "za mała", żeby objętość mogła być równa 180 przy wysokości równej 5.
2.
a
V=abc
(a+1)(b+1)(c+1)=abc+253, czyli (a+1)(2a+1)(4a+1)=a(2a)(4a)+253
\(8a^3+14a^2+4a+1=8a^3+253\\14a^2+7a-252=0\\2a^2+a-36=0\\a_1=-\frac{9}{2}\ \vee \ a_2=4\\a=4\\ \begin{cases}a=4\\b=8\\c=16 \end{cases}\)
4.
a, b, c- krawędzie
\(p=13\)- przekątna prostopadłościanu
\(p_1=\sqrt{106}\)- przekątna podstawy
\(p_2=2\sqrt{22}\)- przekątna ściany bocznej
\(\begin{cases}a^2+b^2+c^2=13^2\\a^2+b^2=(\sqrt{106})^2\\b^2+c^2=(2\sqrt{22})^2 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2+b^2+c^2=169\\a62+b^2=106\\b^2+c^2=88 \end{cases} \\c^2=169-106\\c^2=63\\b62=88-63\\b^2=15\\a^2=106-15\\a^2=91\\a^2b^2c^2=63\cdot15\cdot91\\V=abc\\V=\sqrt{63\cdot15\cdot91}\\V=21\sqrt{195}\)
a, b, c- krawędzie
\(p=13\)- przekątna prostopadłościanu
\(p_1=\sqrt{106}\)- przekątna podstawy
\(p_2=2\sqrt{22}\)- przekątna ściany bocznej
\(\begin{cases}a^2+b^2+c^2=13^2\\a^2+b^2=(\sqrt{106})^2\\b^2+c^2=(2\sqrt{22})^2 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2+b^2+c^2=169\\a62+b^2=106\\b^2+c^2=88 \end{cases} \\c^2=169-106\\c^2=63\\b62=88-63\\b^2=15\\a^2=106-15\\a^2=91\\a^2b^2c^2=63\cdot15\cdot91\\V=abc\\V=\sqrt{63\cdot15\cdot91}\\V=21\sqrt{195}\)
1.
a, b- krawędzie podstawy
c=5 - wysokość
V=180 - objętość
\(p=2\sqrt{30}\) - przekątna podstawy
\(V=abc\\ab\cdot5=180\\ab=36\\a^2+b^2=(2\sqrt{30})^2\\ \begin{cases}(ab)^2=36^2\\a^2+b^2=120 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2b^2=1296\\b^2=120-a^2 \end{cases} \\a^2(120-a^2)=1296\\a^4-120a^2+1296=0\\\Delta=14400-5184=9216\\\sqrt\Delta}=96\\a_1^2=12\ \vee \ a_2^2=108\\b_1^2=108\ \vee \ b_2^2=12\\ \begin{cases}a=2\sqrt{3}\\b=6\sqrt{3} \end{cases}\)
a, b- krawędzie podstawy
c=5 - wysokość
V=180 - objętość
\(p=2\sqrt{30}\) - przekątna podstawy
\(V=abc\\ab\cdot5=180\\ab=36\\a^2+b^2=(2\sqrt{30})^2\\ \begin{cases}(ab)^2=36^2\\a^2+b^2=120 \end{cases} \\ \begin{cases}a^2b^2=1296\\b^2=120-a^2 \end{cases} \\a^2(120-a^2)=1296\\a^4-120a^2+1296=0\\\Delta=14400-5184=9216\\\sqrt\Delta}=96\\a_1^2=12\ \vee \ a_2^2=108\\b_1^2=108\ \vee \ b_2^2=12\\ \begin{cases}a=2\sqrt{3}\\b=6\sqrt{3} \end{cases}\)