prostopadłościan

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dorota180690
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2010, 16:54

prostopadłościan

Post autor: dorota180690 »

zadanie 1
Objętość prostopadłościanu jest równa 42 cm³. O ile się jego
objętość , jeżeli długość podstawy prostopadłościanu zwiększymy
czterokrotnie, szerokość zmniejszymy dwukrotnie a wysokość zmniejszymy trzykrotnie?
Proszę o szybkie rozwiązanie z góry dziękuję za zadanie proszę o
rysunek i wzory
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a- długość
b- szerokość
c- wysokość

\(4a;\ \frac{1}{2}b;\ \frac{1}{3}c\)- nowe wymiary

\(V=abc\\
v'=4a\cdot\frac{1}{2}b\cdot\frac{1}{3}c=\frac{2}{3}abc=\frac{2}{3}V\)


Objętość zmniejszy się o \(\frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ