Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Saper99 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Długość krawędzi bocznej jest o 2 większa od wysokości ostrosłupa. Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem, którego sin = 2/3 (dwie trzecie). Wyznacz długość wysokości tego ostrosłupa.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(sin \alpha = \frac{H}{H+2}
\frac{2}{3}= \frac{H}{H+2}
2H+4=3H
H=4\)
ODPOWIEDZ