Dany jest ostrosłup...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Dany jest ostrosłup...

Post autor: Saper99 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 9. Wyznacz długość wysokości tego ostrosłupa.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Skoro wszystkie krawędzie są równe jest to czworościan.
\(H= \frac{a \sqrt{6} }{3}=3 \sqrt{6}cm\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkie ściany tego ostrosłupa to trójkąty równoboczne o boku równym9. Wysokość takiego trójkąta:
\(h=\frac{9\sqrt{3}}{2}\)

Promień okręgu opisanego na tym trójkącie:
\(R=\frac{2}{3}h\\R=3\sqrt{3}\)

Wysokość ostrosłupa (H), promień okręgu opisanego na podstawie i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny.

\(H^2+R^2=9^2\\H^2=9^2-R^2\\H^2=81-27\\H^2=54\\H=3\sqrt{6}\)
ODPOWIEDZ