Stereometria KOŁO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fastesthanu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2010, 20:49

Stereometria KOŁO

Post autor: fastesthanu »

Koło o promieniu R długości 10 cm podzielono na pięc równych wycinków.Z jednego z nich utworzono powierzchnie boczną stozka . Oblicz pole powierzchni bocznej stozka i jego objętosc.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

R - promień koła podzielonego na 5 równych wycinków
R=l - tworząca stożka
r- promień podstawy stożka

\(P_b= \frac{1}{5} \pi R^2= \pi rl = \pi r R=20 \pi cm^2
\frac{R}{5}= r
r=2cm
H= \sqrt{R^2-r^2}=4 \sqrt{6}cm
V= \frac{ \pi r^2 H}{3}=\frac{16 \pi \sqrt{6} }{3}cm^3\)
ODPOWIEDZ