Pole przekroju osiowego stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Pole przekroju osiowego stożka

Post autor: wiolcia434 »

Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120, a promień jego podstawy jest równy 2. oblicz pole przekroju osiowego tego stożka
proszę o pomoc
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

l - tworząca stożka,
r - promień podstawy stożka,
pole przekroju osiowego stożka,to trójkąt równoramienny o podstawie 2r = 4 i ramionach l, oraz kącie między
ramionami 120 st.;
poprowadż wysokosć z wierzchołka kąta 120 st.i z funkcji ctg 60st. = h/r oblicz h;
masz wszystko do policzenia pola przekroju,
powodzenia
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

tyle to ja też wiem :P
ale o to chodzi że to co wyjdzie się nie zgadza z odpowiedzią
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

jaką masz odpowiedż?
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

w odp ma niby wyjsc P=4pierwiastki z 3/dzielone na 3
a mi wychodzi 12 Pi :(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Chyba pomyliłaś pole przekroju z polem jakiejś powierzchni. Przekrój osiowy to trójkąt. Podstawa tego trójkąta ma długość 4, a jego wysokość \(\frac{2\sqrt{3}}{3}\). Czyli pole przekroju (tego trójkąta) to:
\(P=\frac{1}{2}\cdot4\cdot\frac{2\sqrt{3}}{3}=\frac{4\sqrt{3}}{3}\)
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

ale skąd wiadomo że on będzie równoramienny?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przekrój osiowy stożka to przekrój płaszczyzną zawierającą oś obrotu, czyli wysokość stożka. W przekroju otrzyma się trójkąt, którego podstawą jest średnica podstawy stożka, a ramiona to tworzące stożka.
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

rozumiem a skąd taki wzór H=2pierwiastki z 3 dzielone na 3 ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Przekrój osiowy stożka podzielony jest wysokością stożka na dwa trójkąty prostokątne, w których wysokość tworzy kąt \(60^o\) z tworzącą .

\(\frac{H}{r}=ctg60^o\\\frac{H}{2}=\frac{\sqrt{3}}{3}\\H=\frac{2\sqrt{3}}{3}\)
wiolcia434
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 99
Rejestracja: 07 sty 2010, 23:04

Post autor: wiolcia434 »

ok znalazłam już swój błąd :) dzięki
ODPOWIEDZ