stosunek objętości walców

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

stosunek objętości walców

Post autor: celia11 »

prosze o pomoc:

Oblicz stosunek objętosci walaca opisanego na sześcianie do objętosci walca wpisanego w ten sześcian.

Liczyłam, i stosunek \(\frac{R}{r} = \sqrt{2}\)

a stosunek objętosci \(\frac{Vo}{Vw}=2 \sqrt{2}\)

a w odpowiedyiach jest

2

nie wiem dlacyego?

dziekuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Bo to nie są walce podobne. Mają równe wysokości. To pola ich podstaw są podobne, Czyli:

\(\frac{P_1}{P_2}=(\sqrt{2})^2\\P_1=2P_2\\V_1=P_1\cdot\ H\\P_2=P_2\cdot\ H\\\frac{V_1}{V_2}=\frac{P_1}{P_2}=2\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a już myśłam że tak wszystko rozumiem:) Bardzo dziękuję za informację:)
ODPOWIEDZ