stosunek objętosci kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

stosunek objętosci kul

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod katem \(30^o\). Oblicz stosunek objętosci kuli wpisanej w ten stożek do objętosci kuli opisanej na tym stożku.

dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy mogłabyś podać odpowiedź?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

odpowiedź jest taka:

\(\frac{3}{8}(26 \sqrt{3} -45)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli narysujesz przekrój osiowy, to otrzymasz trójkąt o podstawie równej 2a- średnicy podstawy stożka i ramionach l = tworzącej stożka.

\(cos30^o=\frac{a}{l}\\l=\frac{2a\sqrt{3}}{3}\)


Jeśli R- promień kuli opisanej na stożku (również promień koła opisanego na trójkącie- przekroju osiowym)

Pole trójkąta:

\(\frac{2a\cdot\ l\cdot\ l}{4R}=\frac{1}{2}\cdot\ 2a\cdot\ l\cdot\ sin30^o\\{l}{R}=1\\R=l\\R=\frac{2a\sqrt{3}}{3}\)

\(\frac{1}{2}\cdot\ 2a\cdot\ l\cdot\ sin30^o=\frac{2a+l+l}{2}\cdot\ r\\\frac{1}{2}\cdot\ a\cdot\ l=(a+l)\cdot\ r\)

\(\frac{1}{2}\cdot\ a\cdot\frac{2a\sqrt{3}}{3}=(a+\frac{2a\sqrt{3}}{3})\cdot\ r\\a^2\cdot\frac{\sqrt{3}}{3}=a\cdot\frac{3+2\sqrt{3}}{3}\cdot\ r\\r=\frac{a\sqrt{3}}{3+2\sqrt{3}}\\\frac{r}{R}=\frac{2\sqrt{3}-3}{2}\)


Stosunek objętości tych kul jest równy sześcianowi stosunku ich promieni.
Stosunek promieni:

\(\frac{r}{R}=\frac{a\sqrt{3}}{3+2\sqrt{3}}\ :\ \frac{2a\sqrt{3}}{3}=\frac{3}{2(3+2\sqrt{3})}\cdot\frac{2\sqrt{3}-3}{2\sqrt{3}-3}\)

Stosunek objętości:

\(\frac{V_w}{V_o}=(\frac{2\sqrt{3}-3}{2})^3\\\frac{V_w}{V_o}=\frac{24\sqrt{3}-108+54\sqrt{3}-27}{8}=\frac{78\sqrt{3}-135}{8}=\frac{3(26\sqrt{3}-45}{8}=\frac{3}{8}(26\sqrt{3}-45)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli mogę prosić, to podawaj zawsze odpowiedź do zadania, jeśli ją masz. To pozwala korygować ewentualne pomyłki przed wysłaniem.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

irena pisze:


\(\frac{2a+l+l}{2}\cdot\ r\)
czy to jest również wzór na ple trójkata?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wzór przeze mnie wykorzystany: Pole trójkąta jest równe iloczynowi połowy obwodu trójkąta przez promień okręgu wpisanego w ten trójkąt:
jeśli a,b,c- boki trójkąta, r- promień okręgu wpisanego w ten trójkąt,
to pole trójkąta jest równe

\(P=\frac{a+b+c}{2}\cdot\ r\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

irena,
dwa kolejne zadania podobne , również trudniejsze rozwiązałam w podobny sposób, bardzo dziekuję, pozdrawiam:)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ja również pozdrawiam. I gratuluję!
ODPOWIEDZ