cosinus kąta rozwarcia stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomaszz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2010, 19:54

cosinus kąta rozwarcia stożka

Post autor: tomaszz »

Pole powierzchni kuli wpisanej w stożek równa się polu podstawy stożka. Znajdź cosinus kąta rozwarcia stożka.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(cos\alpha= \frac{7}{25}\) ?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
tomaszz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 09 sty 2010, 19:54

Post autor: tomaszz »

tak, tylko jak to obliczyć?;d
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Z warunków zadania
\(4\pi R^2=\pi r^2)\)
\(r=2R\)

Z podobieństwa trójkątów DBC i EFC
\(\frac{l}{r}= \frac{h-R}{R}\)
\(\frac{l}{2R}= \frac{h-R}{R}\)
\(h-R= \frac{Rl}{2R}\)
\(h= \frac{l}{2}+R\)
\(h= \frac{l+2R}{2}\)

Z twierdzenia Pitagorasa
\(l^2=h^2+r^2\)
\(l^2=(\frac{l+2R}{2})^2+(2R)^2\)
\(l= \frac{10}{3}R\)

Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta ABC
\((2r)^2=l^2+l^2-2l \cdot l \cdot cos\alpha\)
\(4r^2=2l^2-2l^2 \cdot cos\alpha\)
\(cos\alpha= \frac{l^2-2r^2}{l^2}\)
\(cos\alpha= \frac{(\frac{10}{3}R)^2-2 \cdot (2R)^2}{(\frac{10}{3}R)^2}\)
\(cos\alpha= \frac{7}{25}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ