kąt dwuścienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
- Podziękowania: 1 raz
kąt dwuścienny
wewnątrz kąta dwuściennego prostego znajduje się punkt A odległy od ścian kąta odpowiednio o 9cm i 40zm. Oblicz odległość punkt A od krawędzi kąta dwuściennego.
Jeśli narysujesz przekrój płaszczyzną prostopadłą do wspólnej prostej obu płaszczyzn przechodzący przez punkt dany, to otrzymasz kąt prosty i punkt, którego odległość od ramion kąta wynosi 9cm i 40cm.
Poprowadź odcinki wyznaczające te odległości (prostopadle do ramion kąta). Otrzymasz prostokąt o bokach 9cm i 40cm. Odległość punktu od krawędzi kąta dwuściennego to przekątna tego prostokąta.
\(d=\sqrt{9^2+40^2}=\sqrt{1681}=41cm\)
Poprowadź odcinki wyznaczające te odległości (prostopadle do ramion kąta). Otrzymasz prostokąt o bokach 9cm i 40cm. Odległość punktu od krawędzi kąta dwuściennego to przekątna tego prostokąta.
\(d=\sqrt{9^2+40^2}=\sqrt{1681}=41cm\)