funkcje i ch wlasnosci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest prostopadly f(x)= -2x + 4 i przechodzi przez punkt A (6,-2)
gdzie y=ax+b
Ponieważ wykres ma być prostopadły do \(f(x)= -2x + 4\), więc funkcja przybiera postać
\(y= \frac{1}{2}x+b\)
Punkt \(A (6,-2)\) ma należeć do wykresu funkcji, więc jego wsplrzędne muszą spełniac to równanie
\(-2= \frac{1}{2} \cdot 6+b\)
\(-2= 3+b\)
\(b=-5\)
Funkcja jest więc postaci
\(y= \frac{1}{2}x-5\)
2. Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownoległy do wykresu funkcji f(x)=4x-5 A(-2,1)
Ponieważ wykres ma być równoległy do \(f(x)=4x-5\), więc funkcja przybiera postać
\(y=4x+b\)
Punkt \(A(-2,1)\) ma należeć do wykresu funkcji, więc jego wsplrzędne muszą spełniac to równanie
\(1= 4 \cdot (-2)+b\)
\(1= -8+b\)
\(b=9\)
Funkcja jest więc postaci
\(y= 4x+9\)
3. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= \sqrt{x^2-6x+9}
\(x^2-6x+9\ge0\)
\((x - 3)^2\ge0\)
\(x\in R\)
4. wyznacz miejsca zerowe funkcji
\(f(x)= x^3-2x^2-3x+6\)
\(x^3-2x^2-3x+6=0\)
\(x^2(x-2)-3(x-2)=0\)
\((x-2)(x^2-3)=0\)
\((x-2)(x- \sqrt{3} )(x+\sqrt{3} )=0\)
\(x=2\), \(x= \sqrt{3}\), \(x=- \sqrt{3}\)
Mógłbyś na przyszłośc nie kasować treści zadań tylko po prostu założyć nowy topik?
gdzie y=ax+b
Ponieważ wykres ma być prostopadły do \(f(x)= -2x + 4\), więc funkcja przybiera postać
\(y= \frac{1}{2}x+b\)
Punkt \(A (6,-2)\) ma należeć do wykresu funkcji, więc jego wsplrzędne muszą spełniac to równanie
\(-2= \frac{1}{2} \cdot 6+b\)
\(-2= 3+b\)
\(b=-5\)
Funkcja jest więc postaci
\(y= \frac{1}{2}x-5\)
2. Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownoległy do wykresu funkcji f(x)=4x-5 A(-2,1)
Ponieważ wykres ma być równoległy do \(f(x)=4x-5\), więc funkcja przybiera postać
\(y=4x+b\)
Punkt \(A(-2,1)\) ma należeć do wykresu funkcji, więc jego wsplrzędne muszą spełniac to równanie
\(1= 4 \cdot (-2)+b\)
\(1= -8+b\)
\(b=9\)
Funkcja jest więc postaci
\(y= 4x+9\)
3. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= \sqrt{x^2-6x+9}
\(x^2-6x+9\ge0\)
\((x - 3)^2\ge0\)
\(x\in R\)
4. wyznacz miejsca zerowe funkcji
\(f(x)= x^3-2x^2-3x+6\)
\(x^3-2x^2-3x+6=0\)
\(x^2(x-2)-3(x-2)=0\)
\((x-2)(x^2-3)=0\)
\((x-2)(x- \sqrt{3} )(x+\sqrt{3} )=0\)
\(x=2\), \(x= \sqrt{3}\), \(x=- \sqrt{3}\)
Mógłbyś na przyszłośc nie kasować treści zadań tylko po prostu założyć nowy topik?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.