funkcje i ch wlasnosci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:53
funkcje i ch wlasnosci
1.Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest prostopadly f(x)= -2x + 4 i przechodzi przez punkt A (6,-2)
gdzie y=ax+b
2. Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownoległy do wykresu funkcji f(x)=4x-5 A(-2,1)
3. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= √ x do kwadratu-6x+9 xdokwadratu -6x+9≥ 0
4. wyznacz miejsca zerowe funkcji
f(x)= xdo trzeciej -2xkwadrat -3x+6
gdzie y=ax+b
2. Wyznacz wzor funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownoległy do wykresu funkcji f(x)=4x-5 A(-2,1)
3. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= √ x do kwadratu-6x+9 xdokwadratu -6x+9≥ 0
4. wyznacz miejsca zerowe funkcji
f(x)= xdo trzeciej -2xkwadrat -3x+6
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 15:29 przez krasnal, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:53
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:53
-
- Expert
- Posty: 6572
- Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1113 razy
- Płeć:
Zadania otwarte:
1.
Obliczam \(l\)
\(l^2+l^2=16^2\)
\(2l^2=256\)
\(l^2=128\)
\(l=8 \sqrt{2}\)
Obliczam \(r\)
\(r=16:2\)
\(r=8\)
Obliczam \(P_b\)
\(P_b=\pi rl\)
\(P_b=\pi \cdot 8 \cdot8 \sqrt{2}\)
\(P_b=64 \sqrt{2} \pi\)
2.
Obliczam \(r\)
\(ctg30^o= \frac{r}{h}\)
\(\sqrt{3}= \frac{r}{8}\)
\(r= 8 \sqrt{3}\)
Obliczam \(V\)
\(V= \frac{1}{3}\pi r^2h\)
\(V= \frac{1}{3}\pi \cdot (8 \sqrt{3})^2 \cdot 8\)
\(V= 512 \pi\)
3.
Obliczam \(h\)
\(tg\alpha= \frac{h}{2r}\)
\(\frac{2}{3} = \frac{h}{48}\)
\(h=32\)
Obliczam \(P_b\)
\(P_b=2\pi rh\)
\(P_b=2\pi \cdot 24 \cdot 32\)
\(P_b=1536\pi\)
4.
\(h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }\) -wysokość czworościanu foremnego
\(h=9 \sqrt{ \frac{2}{3} }\)
\(h=3 \sqrt{6}\)
5.
\(a\) - krawędź sześcianu
\(a \sqrt{3}\) - przekątna sześcianu
\(sin\alpha= \frac{a}{a \sqrt{3} }\)
\(sin\alpha= \frac{1}{\sqrt{3} }\)
\(sin\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
1.
Obliczam \(l\)
\(l^2+l^2=16^2\)
\(2l^2=256\)
\(l^2=128\)
\(l=8 \sqrt{2}\)
Obliczam \(r\)
\(r=16:2\)
\(r=8\)
Obliczam \(P_b\)
\(P_b=\pi rl\)
\(P_b=\pi \cdot 8 \cdot8 \sqrt{2}\)
\(P_b=64 \sqrt{2} \pi\)
2.
Obliczam \(r\)
\(ctg30^o= \frac{r}{h}\)
\(\sqrt{3}= \frac{r}{8}\)
\(r= 8 \sqrt{3}\)
Obliczam \(V\)
\(V= \frac{1}{3}\pi r^2h\)
\(V= \frac{1}{3}\pi \cdot (8 \sqrt{3})^2 \cdot 8\)
\(V= 512 \pi\)
3.
Obliczam \(h\)
\(tg\alpha= \frac{h}{2r}\)
\(\frac{2}{3} = \frac{h}{48}\)
\(h=32\)
Obliczam \(P_b\)
\(P_b=2\pi rh\)
\(P_b=2\pi \cdot 24 \cdot 32\)
\(P_b=1536\pi\)
4.
\(h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }\) -wysokość czworościanu foremnego
\(h=9 \sqrt{ \frac{2}{3} }\)
\(h=3 \sqrt{6}\)
5.
\(a\) - krawędź sześcianu
\(a \sqrt{3}\) - przekątna sześcianu
\(sin\alpha= \frac{a}{a \sqrt{3} }\)
\(sin\alpha= \frac{1}{\sqrt{3} }\)
\(sin\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:53
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 05 sty 2010, 16:53
-
- Expert
- Posty: 6572
- Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1113 razy
- Płeć:
Rozwiązania pozostałych zadań masz tutaj:
http://matematyka.pl/post547599.htm#p547599
i tutaj:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 45&p=17810
http://matematyka.pl/post547599.htm#p547599
i tutaj:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 45&p=17810
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Expert
- Posty: 6572
- Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1113 razy
- Płeć:
1.krasnal pisze:1. Cenę kurtki obnizono o 20 % o kosztowała 320zł. oblicz cene kurtki przed obnizką.
2.Wyznacz liczbe x jezeli log2(x-1)= -3
3.Wyznacz liczbe x, ktorej 7% jest rowne 28.
4.Dane sa lprzedzialy
A( - nieskonczonosci,3) B=<-4,plus nieskonczonosc) Wyznacz przedzialy A u B oraz B/A
\(x\) - cena kurtki przed obniżką
\(x-0,2x=0,8x\) - cena kurtki po obniżce
320 - cena kurtki po obniżce
\(0,8x=320\)
\(x=400\)
Przed obniżką kurtka kosztowała 400zł
2.
Jak ma wyglądać to równanie:
\(log2(x-1)= -3\) czy \(log_2(x-1)= -3\) ?
3.
\(0,07x=28\)
\(x=400\)
4.
\(A \cup B=R\)
\(B \setminus A=<3;+ \infty )\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.