1. Stosunek pola podstawy stożka do pola powierzchni kuli wpisanej w ten stożek jest równy . Wykaż, że przekrój osiowy tego stożka jest trójkątem równobocznym.
2. W stożku tworząca o długości 2pierw. z 17tworzy z wysokością tego stożka kąt, którego cotangens jest równy 3/5 . Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej do pola podstawy tego stożka.
Stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Zadanie 1
indeks s - stożek
indeks k - kula
Aby przekrój stożka był trójkątem równobocznym
\(r_k=\frac{a sqrt3}{6}=\frac{2r_s sqrt3}{6}=\frac {r_s sqrt3}{3}\)
wynika to z zależności, iż promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny stanowi jedną trzecią wysokości trójkąta
\(\frac{\Pi r_s^2}{4\Pi r_k^2}=\frac{3}{4}
4r_s^2=12r_k^2
r_s^2=3r_k^2
r_s=r_k sqrt3
r_k=\frac{r_s}{\sqrt3}=\frac {r_s sqrt3}{3}\)
indeks s - stożek
indeks k - kula
Aby przekrój stożka był trójkątem równobocznym
\(r_k=\frac{a sqrt3}{6}=\frac{2r_s sqrt3}{6}=\frac {r_s sqrt3}{3}\)
wynika to z zależności, iż promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny stanowi jedną trzecią wysokości trójkąta
\(\frac{\Pi r_s^2}{4\Pi r_k^2}=\frac{3}{4}
4r_s^2=12r_k^2
r_s^2=3r_k^2
r_s=r_k sqrt3
r_k=\frac{r_s}{\sqrt3}=\frac {r_s sqrt3}{3}\)