Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym ramiona mają długość 2 cm, a kąt między nimi jest równy 30. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
Dziękuję
ostrosłup prawidłowy trójkatny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Długość krawędzi podstawy (a) obliczymy z twierdzenia cosinusów
\(b=2cm,
cos30^o=\sqrt3/2
a^2=b^2+b^2-2b^2cos30=2b^2(1-\sqrt3/2)=b^2(2-\sqrt3)
a=2\sqrt(2-\sqrt3)\)
Pole podstawy
\(P_p={a^2\sqrt3}/{4}=\sqrt3(2-\sqrt3)=(2\sqrt3-3)cm^2\)
Pole powierzchni bocznej
\(P_b=3p_t=3cm^2
p_t=0,5 a h = 0,5*2\sqrt(2-\sqrt3) sqrt(2+\sqrt3)=\sqrt(2^2-(sqrt3)^2)=1cm^2
h^2=b^2-0,25a^2=4-(2-\sqrt3)=2+\sqrt3
h=\sqrt(2+\sqrt3)\)
Pole całkowite
\(P_c=2\sqrt3-3+3=2\sqrt3 cm^2\)
Dopiero się uczę zapisu i strasznie długo mi schodzi zanim napiszę .
\(b=2cm,
cos30^o=\sqrt3/2
a^2=b^2+b^2-2b^2cos30=2b^2(1-\sqrt3/2)=b^2(2-\sqrt3)
a=2\sqrt(2-\sqrt3)\)
Pole podstawy
\(P_p={a^2\sqrt3}/{4}=\sqrt3(2-\sqrt3)=(2\sqrt3-3)cm^2\)
Pole powierzchni bocznej
\(P_b=3p_t=3cm^2
p_t=0,5 a h = 0,5*2\sqrt(2-\sqrt3) sqrt(2+\sqrt3)=\sqrt(2^2-(sqrt3)^2)=1cm^2
h^2=b^2-0,25a^2=4-(2-\sqrt3)=2+\sqrt3
h=\sqrt(2+\sqrt3)\)
Pole całkowite
\(P_c=2\sqrt3-3+3=2\sqrt3 cm^2\)
Dopiero się uczę zapisu i strasznie długo mi schodzi zanim napiszę .