Promień podsatwy stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Promień podsatwy stożka

Post autor: wiolka »

Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest wycinkiem koła o promieniu 6 i kącie środkowym 120 stopni.
Ile wynosi promień podstawy tego stożka?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

\(l_{w} = \frac{120^o}{180^o}\pi \cdot r_{w} = \frac{2}{3}\pi \cdot 6 = 4\pi\)

\(2\pi r_{p} = 4\pi\)

\(r_{p} = \frac{4\pi}{2\pi} = 2\)
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Post autor: wiolka »

ok dzieki
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Post autor: wiolka »

wystarczy te wzory ogarniaćc nie? i będzie dobrze
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

Masz rację wystarczy tylko poznać wzory i wiedzieć gdzie i kiedy je wykorzystać
ODPOWIEDZ