W graniastosłupie prawidłowym...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
W graniastosłupie prawidłowym...
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości D jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość, wiedząc, że sinα = 0,2
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Przekątna graniastosłupa tworzy z przekątna podstawy (kwadrat) kąt a.
Miary długości boków trójkąta to D (przekątna graniastosłupa, przeciwprostokątna), h (wysokość graniastosłupa i jednocześnie przyprostokątna) i a pierwiastków z 2 (przekątna podstawy i jednocześnie przyprostokątna).
suma kwadratów sin i cos kąta = 1 to cos a = pierwiastek z 0,96 = 2 pierwiastki z 6/5
sina = h/D
cosa = a pierwiastków z 2 /D
D = h/sina
D = a pierwiastków z 2/ cosa
h = sina a pierwiastków z 2/cos a = a pierwiastków z 12/ 12
V = a^2 * a pierwiastków z 12/ 12 = a^3 * pierwiastków z 12/ 12
P = 2a^2 + 4a * a pierwiastków z 12/ 12 = a^2 (2 + pierwiastek z 12/3)
Miary długości boków trójkąta to D (przekątna graniastosłupa, przeciwprostokątna), h (wysokość graniastosłupa i jednocześnie przyprostokątna) i a pierwiastków z 2 (przekątna podstawy i jednocześnie przyprostokątna).
suma kwadratów sin i cos kąta = 1 to cos a = pierwiastek z 0,96 = 2 pierwiastki z 6/5
sina = h/D
cosa = a pierwiastków z 2 /D
D = h/sina
D = a pierwiastków z 2/ cosa
h = sina a pierwiastków z 2/cos a = a pierwiastków z 12/ 12
V = a^2 * a pierwiastków z 12/ 12 = a^3 * pierwiastków z 12/ 12
P = 2a^2 + 4a * a pierwiastków z 12/ 12 = a^2 (2 + pierwiastek z 12/3)