Pole podstawy graniastosłupa...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Pole podstawy graniastosłupa...

Post autor: Saper99 »

Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 36 cm2. Kąt między przekątną ściany bocznej a krawędzią podstawy ma miarę 60°. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Wysokość graniastosłupa h=a tg 60 stopni; a = 6 (tg 60 stopni = h/a)
h = 6 pierwiastków z 3

P = 2a^2 + 4a *6 pierwiastków z 3 = 72 +144 pierwiastki z 3 = 72 (1+2 pierwiastki z 3)
V = a^2 *6 pierwiastków z 3 = 216 pierwiastków z 3
ODPOWIEDZ