Pole powierzchni trzech ścian prostopadłościanu równają się odpowiednio: 35 cm2, 21 cm2 i 15 cm2. Oblicz objętość tego
prostopadłościanu.
Oto odpowiedź: 105 cm³
Ps: Z góry dziękuję za rozwiązania tych zadań które podałem, i może mnie ktoś oświecić czy na tym forum można dawać jakieś plusy bądź punkty za pomoc, nic takiego nie zauważyłem, ale może źle szukałem.
Pozdrawiam.
Pole powierzchni trzech ścian....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oznacz długości krawędzi a, b, c. Objętość tego prostopadłościanu, V=abc. Z danych w zadaniu mamy:
\(\begin{cases}ab=35\\ac=21\\bc=15\end{cases}\)
Pomnóż stronami wszystkie trzy równania. Otrzymasz wtedy
\(a^2b^2c^2=35\cdot21\cdot15\\(abc)^2=11025\\abc=105\).
Czyli objętość prostopadłościanu wynosi \(105cm^3\).
\(\begin{cases}ab=35\\ac=21\\bc=15\end{cases}\)
Pomnóż stronami wszystkie trzy równania. Otrzymasz wtedy
\(a^2b^2c^2=35\cdot21\cdot15\\(abc)^2=11025\\abc=105\).
Czyli objętość prostopadłościanu wynosi \(105cm^3\).